Sos DNA Babi Diletak Sebaris Produk Halal


Pengguna mahu pemantauan elak umat Islam keliru, tertipu

KOTA BHARU: Meskipun disahkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bahawa sos jenama HP Souce dan Tabasco mengandungi Asid Deoksiribonukleik (DNA) babi, namun masih ada peniaga tetap menjual dan meletakkan produk itu sebaris dengan produk sos halal yang lain.

Tinjauan Berita Harian di beberapa pasar raya di bandar ini mendapati sos jenama HP Souce dan Tabasco itu diletakkan secara terbuka di rak bersama produk halal lain dipercayai untuk mengaburi masyarakat.

Suri rumah, Muji Hassan, 56, yang mengakui dia sendiri tidak menyedari produk itu disahkan mengandungi DNA babi berharap pemantauan dilakukan oleh pihak berkuasa bagi memastikan hanya produk halal dijual sebaris dengan barangan halal, bukan sebaliknya.

Mengakui dia sendiri pernah menggunakan sos jenama itu untuk membuat pizza, Muji berkata, JAKIM dan pihak berkuasa termasuk peniaga perlu bertanggungjawab bagi memastikan masyarakat didedahkan dengan maklumat seperti itu.

“Sepatutnya pihak bertanggungjawab perlu sentiasa memantau produk yang diharamkan di pasaran, ini kerana tak semua orang tahu mengenainya apatah lagi orang seperti mak cik yang tak tahu menggunakan internet dan jarang sekali membaca surat khabar,” katanya ketika ditemui di sini.

Sebelum ini akhbar melaporkan semua pemegang dan pemohon baru Sijil Halal Malaysia yang menggunakan produk HP Sauce dan Tabasco Pepper Sauce diarah menukarkannya kepada produk lain yang memiliki sijil halal berikutan penemuan DNA babi dalam produk itu.

Peniaga, Nik Amindin Nik Salleh, 36, kesal dengan tindakan segelintir peniaga yang tidak peka dan sengaja meletakkan produk berkenaan sebaris dengan jenama halal di negeri ini.

Berikutan itu, dia mencadangkan supaya pasar raya mempamerkan senarai barangan yang disahkan mengandungi DNA babi dan produk diharamkan untuk umat Islam, sekali gus mengelak daripada membelinya.

“Bagi yang tak tahu, mereka mesti akan terus membelinya tanpa berfikir panjang kerana ia diletakkan sebaris bersama dengan sos lain yang halal.

“Saya juga mencadangkan supaya dibuat satu papan tanda khas di pasar raya berhubung dengan pengharaman sesuatu produk oleh JAKIM, cara ini tentunya membantu umat Islam mengetahuinya dengan jelas. Apa guna diharamkan tapi ramai yang tak tahu dan pemantauan pula kurang,” katanya.

zulkifle che abdullah

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comments

  • malar  On December 9, 2011 at 1:26 am

    Benda ni dah lama..banyak jenama yang di katakan mengandungi babi.
    Apapun, banyak alternatif lain boleh di gunakan dengan menukar jenama semasa membeli dan sebaiknya utamakan keluaran bumiputera..confirm halal!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: