Suspek Pembunuhan Pengasas Ambank Ditahan


suspekkesbunuh513_450_263

Polis menahan Kong Swee Kuan, 44, atau Sei Ngan Chai atau Ah Chian, sebagai suspek utama kes pembunuhan pengasas Ambank, Hussain Ahmad Najadi pada Julai lalu.

Menurut Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam kejadian kira-kira 12.30 tengah malam itu, Kong yang wajahnya dirakam CCTV sebelum kejadian ditahan polis di Taman Larut Tin Taiping, Perak malam tadi.

Turut ditahan ialah sepasang individu yang melindungi lelaki tersebut.

Sebelum ini, kes tersebut mengemparkan negara selepas polis percaya tokoh perniagaan itu dilakukan oleh pembunuh upahan yang diupah individu yang tidak berpuas hati dengan mangsa berhubung satu urusan jual beli hartanah.

Kejadian itu yang berlaku pada akhir Julai lalu menyebabkan polis menubuhkan satu pasukan khas untuk menjejaki suspek.

Polis turut memanggil saksi terlibat termasuk beberapa individu yang ditemui mangsa dan isterinya di Tokong Ceylon Kuan Yin, sebelum kejadian tembak terbabit berlaku.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, polis yakin dapat menyelesaikan kes itu selepas imej suspek yang melepaskan tembakan ke arah mangsa berjaya dikenal pasti melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di tokong berkenaan.

Foto CCTV suspek kemudiannya disebarkan kepada orang ramai melalui media.

Dalam kejadian pukul 2 petang itu, Hussain yang berasal dari Iran dan mendapat taraf penduduk tetap (PR) mati ditembak oleh seorang lelaki berpakaian sukan di hadapan tokong terbabit.

Mangsa ditembak dua das di dada dan rusuk kiri manakala isterinya yang turut terkena tembakan cedera parah di pergelangan tangan dan paha serta kini dirawat di Pusat Perubatan Prince Court Kuala Lumpur. – 23 September, 2013.

tmi

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: