Rakyat Malaysia Tidak Keluar Makan Lewat Malam Atas Faktor Keselamatan


makanroticanai

Oleh CHRISTINA CHIN

PETALING JAYA: Perut mereka mungkin meragam kelaparan ramai rakyat Malaysia yang melepaskan makan lewat malam dan berada di alam rumah kerana bimbang terhadap keselamatan mereka.

Pelajar universiti Joseph Gan, misalnya, lebih suka melepak di rumah rakan-rakan hari ini dan bukannya pergi keluar untuk minum teh tarik pada tengah malam.

“Saya pernah lepak di restoran-restoran nasi kandar di Bangsar kerana suasananya tetapi kini saya dan rakan-rakan hanya berkumpul di tempat masing-masing,” katanya yang berusia 22 tahun.

“Tempat makan yang selalu kami kunjungi tidak lagi meriah, dan kini terlalu sunyo,” katanya. Gadis-gadis, terutamanya, takut untuk keluar.”

Pesara K. Balan, 61, dari Batu Caves, berkata, dia hanya akan makan di luar pada lewat malam sekiranya bersama dengan sekumpulan rakan-rakan.

“Saya tidak akan pergi seorang diri. Saya terlalu takut. Lihatlah beberapa kes tembakan yang dilaporkan baru-baru ini,” katanya.

“Jika anda lihat di gerai nasi kandar kita, hampir kebanyakannya kosong selepas pukul 9 malam.”

Warga Pulau Pinang, Ang Bah Nee, 30, berkata, nasi kegemarannya adalah bekas pasar Sia Boey di George Town, yang tidak lagi dibuka sehingga awal pagi.

“Saya dan rakan-rakan biasanya pergi ke sana pada pukul 3 pagi selepas ke kelab, tetapi hari ini ia ditutup seawal 10.30 malam,” katanya.

“Kini saya di bilik tidur pada tengah malam, jadi tidak ada makan malam yang lebih berat. Selain bimbang tentang keselamatan, makan lewat juga tidak sihat,” katanya.

Satu tinjauan The Star di Lembah Klang mendedahkan bahawa beberapa tempat makan lewat malam popular di Kota Damansara, Kelana Jaya, SS2, Seksyen 17, Cheras, Old Klang Road dan Bangsar, mempunyai sejumlah kecil pelanggan selepas pukul 10 malam, walaupun pada malam cuti umum dan hujung minggu.

Seorang pekerja kedai kopi di Seksyen 14 berkata, tidak seperti sebelum ini, kini tidak ramai yang datang selepas pukul 10 malam.

“Kami beroperasi dari pukul 6 pagi sehingga 1 pagi tetapi kami menyedari sekumpulan wanita, yang biasanya datang selepas latihan aerobik pada setiap malam tidak lagi berkunjung ke sini,” katanya.

“Beberapa bulan yang lalu, kami mendengar terdapat sebuah kedai kopi berdekatan dirompak dua kali oleh lelaki yang amuk dengan parang pada waktu kedai hendak ditutup. Mungkin menyebabkan orang takut,” katanya.

Pakar Psikologi dan Kriminologi, Dr Geshina Ayu Mat Saat berkata, perasaan takut terhadap jenayah boleh menjejaskan kualiti hidup kerana pergerakan dan aktiviti-aktiviti mereka yang terbatas.

“Ini seterusnya akan memberi kesan kepada fizikal, sosial dan emosi mereka,” kata Dr Geshina, yang berasal dari Program Sains Forensik Universiti Sains Malaysia.

“Mangsa jenayah boleh terjejas dalam pelbagai cara, termasuk ketakutan yang meningkat ekoran peningkatan kes jenayah dan mempunyai persepsi negatif terhadap orang lain,” katanya.

“Mereka yang menyaksikan, mendengar atau membaca tentang jenayah juga boleh menimbulkan kebimbangan yang sama.”

Dari sudut positif, Naib Presiden Persatuan Kajian Obesiti Malaysia, Prof Dr Norimah A. Karim percaya bahawa sekiranya rakyat Malaysia menjauhkan diri dari makan lewat malam, ia boleh membantu mengurangkan masalah obesiti di negara ini.

“Pada kadar pemakanan rakyat Malaysia, mereka pasti tidak perlu mempunyai makan malam,” katanya.

“Salah satu punca utama obesiti adalah lazimnya adalah amalan mereka untuk mengambil makan malam yang berat pada waktu yang sepatutnya mereka perlu tidur.”

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: