Gaddafi Libya Sudah Mati,Gaddafi Malaysia Siapkan Kubur


Bekas pemimpin Libya Kol Muammar Gaddafi, yang memerintah negara itu selama 42 tahun, ditemui terbunuh di lokasi beliau bersembunyi di Sirte hari ini.

Gaddafi Libya yang zalim sudah sampainya untuk pergi selamanya.42 tahun sudah begitu azab bagi rakyat marhaen Libya.Kezaliman dalam bermacam sudut sudah sampai waktunya ditamatkan oleh rakyat Libya.

Kini giliran Gaddafi Malaysia untuk bersedia menggali lubang kubur setelah 54 tahun bermaharajalela, segala tindak tanduk BN sudah sampai waktunya ditamatkan oleh rakyat marhaen Malaysia pula.

Golongan bangsawan Umno/Bn perlu segera dibuang dari peta politik Malaysia.Rakyat Malaysia perlukan pentadbiran yang lebih cekap dan adil untuk semua mengembalikan semula wajah sebenar ‘Semenanjung Emas’ yang sejak dulu sudah dikenali dengan tanah makmur dan gemilang bangsa.

Bob Lokman dan Aziz Bari sebagai ikon baru untuk rakyat..

Akedemis dan seni, Umno tidak akan berupaya menghalang ombak perubahan Melayu

Bekas pelakon dan penulis lirik Bob Lokman mesti tertanya-tanya adakah dia akan menjadi orang Melayu seterusnya yang dikecam pentadbiran Perdana Menteri Najib Razak selepas Universiti Islam Antarabangsa Malaysia menggantung Professor Aziz Bari kerana komentarnya dilihat tidak digemari olah parti pemerintah Malaysia – UMNO.

“Apa salahnya saya menjadi alat untuk Islam yang merupakan the way of life?” Tanya Bob, yang nama sebenarnya adalah Muhamad Hakim Lokman yang sudah disenarai hitam oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Pada hari Khamis, Aziz Bari telah digantung oleh UIA – langkah yang menggerunkan dunia akademia di Malaysia. Tetapi rakyat Malaysia sudah biasa dengan intimidasi seperti ini oleh kerajaan persekutuan UMNO-BN, dan perasaan yang dirasakan sekarang adalah amarah di atas perlakuannya.

Adalah ironis apabila tidak sampai satu bulan yang lalu di malam Hari Malaysia, Najib telah berikrar untuk lebih mendemokrasikan negara ini, dan membenarkan kebebasan bersuara dengan membenarkan perhimpunan aman. Untuk menunjukkan beliau bersungguh-sungguh, beliau juga mengumumkan rancangan untuk meminda Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Ordinan Kecemasan (EO) walaupun beliau dengan cepat berkata undang-undang baru akan diwujudkan.

“Najib dan BN asyik mengecewakan rakyat Malaysia. Sekarang, kelihatannya mereka akan bersungguh-sungguh untuk menghalang ombak perubahan merebak di golongan Melayu, yang merupakan pengundi utama mereka. Maka Melayu yang liberal dan berpengaruh akan menjadi sasaran. Selebiti-selebriti yang terkenal dan secara terbuka menyokong Pakatan juga akan menjadi sasaran,” kata Naib Presiden PKR Tian Chua kepada Malaysia Chronicle.

Tidak takut

Sekarang yang merupakan ahli PAS, Bob terlibat dalam satu masalah pada awal bulan ini apabila Jais kawalan UMNO cuba mencegahnya daripada berdakwah tanpa lesen di Masjid Sungai Lu di Hulu Langat.

Bob tetap pada pendiriannya, enggan mengalah kepada Jais yang didakwanya menjadi balaci UMNO. Sememangnya, Jais dianggap oleh orang-orang Islam sebagai kubu terakhr UMNO di negeri Selangor.

“Sopan ini termasuk dalam bab akhlak. Akhlak ni kalau bab bersopan mesti dalam keadaan tertentu. Dalam kes tangkapan Jais ini, kita nampak Jais buat kerja kerana Umno. Jadi kalau saya duduk dalam PAS orang yang panggil saya itu orang Umno saya tak datanglah,” Harakahdaily melaporkan kata Bob.

“Kalau dia bersifat neutral saya akan datang. Tapi ada kenyataan Jais menghina bahawa ahli PAS 85 peratus tak boleh baca Quran maka saya tau pendirian dia…maka saya pun kena nyatakan pendirian saya. Jadi kita kena tahu pendirian dan orang yang berjuang kena tahu prinsip.”

Kerana cintakan Islam

Dengan cepat Bob menafikan yang dia digunakan oleh PAS dan diheret ke setiap ceramah oleh pemimpin-pemimpin parti, yang mahu menggunakan status selebritinya untuk menarik penonton.

“Soal dipergunakan ini, kita kena tau apa ini dunia. Dunia ini satu lapangan. Lapangan perlukan alat untuk membuka pintu akhirat dan agama alat menuju akhirat. Jadi orang kena fahamlah apa itu the way of life. Kalau orang tak boleh faham the way of life, maka dia menyembah dunia,” kata Bob yang menjadi ahli pada bulan Februari.

“Kita menyembah Allah, Islam itu Allah beri kepada kita untuk bagaimana kita nak guna. Bagaimana nak pakai umur, nak pakai harta kita? Islamlah caranya…dan saya tak salah diperalat Islam untuk buka pintu akhirat.”

Hidup sekarang lebih bermakna

Dianggap sebagai ‘Lahir-semula-Muslim’, Bob akui hidupnya lebih bermakna sekarang dibandingkan dengan sewaktu dia seorang artis. Apa-apa yang dituturinya adalah untuk Islam, tegasnya.

“Hari ini pun macam dulu jugak banyak bercakap tapi sekarang cakap ada maknalah. Dari hati, cakap untuk mati,” katanya.

Tambahnya, kehidupannya sekarang lebih kepada menguatkan jiwa untuk perjuangan Islam.

“Ini perjuangan yang menggunakan zahir dengan apa cara sekalipun tapi tujuannya ialah memperkukuhkan roh. Kalau dulu berlakon cari duit nak makan je. Sekarang bukan berlakon tapi cakap betul. Tapi bukan cari duit nak makan. Kadang-kadang bukan dapat duit pun, bukan orang bayar pun,” katanya berseloroh.

MC

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comments

  • man  On October 21, 2011 at 8:57 am

    moga rohnya dicucuri rahmat..
    pastinya satu masa nanti pemberontak yg disokong barat tuu pn menerima padah d akhirat kelak..

  • abu idris  On October 21, 2011 at 2:25 pm


    arrayah.info
    – Tewasnya Gaddafi, Umat Perlukan Perubahan Sistem bukan Penggantian Diktator

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: