Tag Archives: Perdana Menteri

Perang Syria: PM Kalah Undi !


no war

David Cameron kalah pengundian penggunaan ketenteraan ke atas Syria

Perdana Menteri Britain, David Cameron kalah undi parlimen yang penting malam semalam bertujuan untuk membuka jalan bagi Britain untuk menyerang Syria.

Dalam perkembangan yang memalukan dan tidak dijangka, Cameron dan kerajaan campuran gagal memenangi undi untuk meluluskan usul yang akan diberi kuasa tindakan ketenteraan terhadap Syria, pada dasarnya beliau tewas  285-272 undi.

Cameron berkata, selepas itu beliau tidak akan mengatasi kehendak parlimen dalam meluluskan tindakan ketenteraan,beliau  berkata ia adalah jelas bahawa penggubal undang-undang British tidak mahu melihat serangan tentera ke atas kerajaan Syria untuk menghukum serangan senjata kimia haram di pinggir bandar Damsyik minggu lepas .

Apabila ditanya oleh pemimpin Buruh Ed Miliband sama ada beliau berjanji tidak akan memintas Parlimen dan membenarkan tindakan ketenteraan, beliau berkata:

“Saya boleh memberi jaminan. Saya percaya dalam keperluan untuk tindak balas yang sukar penggunaan senjata kimia, tetapi saya juga percaya dalam menghormati kehendak Dewan Rakyat ini.

“Ia adalah malam yang sangat jelas bahawa Dewan tidak meluluskan usul, ia adalah jelas kepada saya bahawa Parlimen British, mencerminkan pandangan rakyat British, tidak mahu melihat tindakan tentera British ke atas Syria – saya akan bertindak dengan sewajarnya. ”

-reuters

Terkini: PM Setuju Letak Jawatan


PM dah setuju letak jawatan..takkan laa baru balik dari buat kerja haji beliau terus nak jawatan pulak!

Eh biar betul bro..

Mana hang dapat berita ni..ke hang saja nak buat cerita?

Laa..aku posting bukan sembarangan bro…ini bukan cobaan ,ini betul punya cerita laa..sumber dia pun jelas…tak dak ragu ragu punya,jangan was was duk pi baca..

Cer hangpa baca berita kat bawah tu…cerita betul apa…

PM setuju letak jawatan

ROM – Itali dilihat bakal berhadapan kecelaruan politik berpanjangan selepas Perdana Menteri Silvio Berlusconi berjanji akan meletak jawatan selepas gagal mendapat sokongan majoriti di Parlimen negara itu.

Menurut Berlusconi, beliau menjangka Presiden Itali, Giorgio Napolitano akan membubarkan Par­limen dan mengadakan pilihan raya lebih awal selepas perletakan jawa­tannya.

Namun parti pembangkang pula menggesa pembentukan kerajaan cam­puran kebangsaan dilakukan sekali gus menggambarkan kekacauan politik akan tercetus di negara itu jika tiada persefahaman dicapai.

Berlusconi berjanji akan berundur selepas Parlimen meluluskan bajet bagi membantu Itali menghindari krisis hutang negara itu.

Undian bajet itu mungkin dilakukan bulan ini dan mengakhiri pemerintahan Berlusconi, pemimpin penuh kontroversi yang juga seorang hartawan media.

Sh

Apa Salahnya PM Malaysia Kristian?


Bernard Dompok: Apa salahnya PM kristian?

Walaupun percaya ia tidak akan menjadi kenyataan, Menteri Perusahaan Perladangan Dan Komoditi Tan Sri Bernard Dompok mengemukakan persoalan apa salahnya memiliki seorang perdana menteri yang beragama Kristian.

“Perlembagaan tidak menetapkan keperluan agama untuk menjadi seorang perdana menteri, satu-satunya syarat adalah keupayaannya mendapat majoriti dua pertiga dalam parlimen.

“Sekiranya Iban, Bidayuh, Kadazandusun, Murut, Kelabit, Cina atau India yang menjadi rakyat Malaysia boleh memenuhi peruntukan dalam Artikel 43 dalam perlembagaan, dia boleh menjadi perdana menteri di negara ini,” katanya.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau bagaimanapun tetap membidasUtusan ekoran laporannya berhubung usaha menjadikan Kristian sebagai agama rasmi persekutuan, sekaligus melantik perdana menteri daripada kalangan penganut agama itu.

Bernard berkata, tindakan akhbar itu mempromosikan trend yang tidak sihat dengan melaporkan tanpa usaha mengesahkan kebenaran faktanya terlebih dahulu.

Perkara itu, menurutnya menjejaskan keamanan dan keharmonian negara ini.

jeff ooi lodge police report against utusan 080511 1“Bagaimana sebuah akhbar kebangsaan, bukan hanya mencetak, tetapi mensensasikan tulisan penulis blog. Ini adalah kemuncak (sikap) tidak bertanggungjawab,” katanya.

Menurut Bernard, dari pengalamannya menghadiri sesi sembahyang penganut Kristian, kumpulan itu sebaliknya memohon untuk kebaikan negara, pemimpin dan rakyatnya.

Kedudukan Islam dijamin dalam perlembagaan dan diterima tanpa soal oleh seluruh rakyat Malaysia dari pelbagai kepercayaan agama,” katanya.

Sebaliknya, tambah Bernard, apa yang orang bukan Islam mahukan adalah kebebasan untuk mengamalkan ajaran masing-masing dengan aman.

“Seperti kata perdana menteri, kita mesti bergerak daripada sikap toleransi kepada menerima antara satu sama lain,” katanya.

mKini

%d bloggers like this: