Kisah Jutawan Sendayu Tinggi Pakai Purdah


Mengapa Rozita Ibrahim berpurdah

Rasanya sudah ramai yang tahu tentang kesusahan lampau saya kerana banyak majalah menyiarkan cerita itu. Niat saya tiada lain, hanya mahu menjadi pencetus semangat untuk wanita di luar sana. Biar mereka tahu, sebagai manusia jangan terlalu mengharapkan orang lain untuk berjaya dalam hidup.

Saya pernah jadi penoreh getah, sambil-sambil itu melakukan bermacam-macam kerja kampung untuk menampung hidup. Malah pernah juga cuba berniaga kedai runcit, menyertai MLM dan bekerja kilang.

Apabila berjaya dengan perniagaan Sendayu Tinggi, saya mula sedar manusia perlu ada tiga sifat jika mahu berjaya. Pertama, mereka mesti mengorak langkah untuk memulakan perkara kecil dalam diri. Kemudian, jangan pernah berkata tidak sebelum mencuba kerana tiada apa yang mustahil. Ketiga, jangan suka menyalahkan orang lain.

Nilai sepuluh sen

Bila sudah berjaya mengumpul kekayaan, tiap-tiap tahun saya pergi umrah. Ada banyak peristiwa yang dialami di tanah suci namun ada satu pengalaman yang paling menarik. Ia berlaku ketika saya tidur lalu bermimpi, satu suara menyuruh saya membaca beberapa ayat daripada surah Al-Baqarah.

Sekembalinya saya ke tanah air, saya terus mencari tafsir Al- Quran. Saya mendapati antara maksud ayat yang disuruh baca itu ialah mereka yang mendapat hidayah namun jika memalingkan mukanya, mungkin tiada lagi hidayah untuknya selepas itu.

Saya memang sudah lama terdetik mahu berganjak ke alam (fasa) lain sebaik sahaja usia mencecah 40 iaitu membuat persediaan untuk mati. Saya mula melihat betapa kehidupan di dunia ini sangat singkat, indah dan perlu dinikmati. Saya sedih mengenang ramai orang yang berjaya dalam perniagaan tetapi hidup tidak bahagia…

Ketika saya mengejar dunia, hidup dirasakan huru-hara. Pernah saya beli sebuah kereta dengan harga RM1 juta. Setiap kali tiba di satu-satu tempat, saya senang melihat banyak mata memandang dan berbisik-bisik kagum. Namun lama-kelamaan saya tersedar, rasa bangga melihat kekaguman orang itu menimbulkan perasaan riak dan mahu menunjuk-nunjuk.

Jika syiling sepuluh sen terjatuh, pernah satu ketika saya tidak mahu mengutipnya semula. Waktu itu saya memikirkan kelas sebagai seorang jutawan. Tetapi hari ini, saya tidak mahu lagi bersikap begitu. Saya mahu buang rasa riak, sebab nilai duit sepuluh sen itu besar nilainya pada sesetengah orang dan tidak patut dibazirkan begitu sahaja.

Saya tidak pandai mengaji dan tidak tinggi ilmu agama. Jadi saya mengupah seorang ustazah yang tinggal bersama di rumah ini untuk mengajar serta seorang ustaz untuk berkongsi ilmu agama. Sehari setiap minggu, rumah saya dibuka untuk orang ramai menyertai majlis ilmu yang dibuat di sini.

Impian saya yang masih belum tercapai ialah membina sebuah kompleks hasil perniagaan. Di kompleks berkenaan saya mahu membangunkan aktiviti dakwah di samping memberikan kehidupan kepada fakir miskin menerusi perkongsian ideologi perniagaan.

Saya tidak mahu golongan susah yang saya bantu ini memandang saya sebagai sumber kewangan. Saya tidak memberikan mereka ‘ikan’ tetapi ‘pancing’ untuk mengubah kehidupan. Caranya saya beri mereka produk untuk dipasarkan. Saya juga mengambil kuih, kerepek dan lain-lain daripada mereka untuk dijual.

Satu lagi impian yang sedang diusahakan, saya mahu bina sebuah rumah perlindungan untuk anak yatim piatu dan mualaf. Rumah sudah ada, tenaga pengajar pun tidak ada masalah. Cuma tinggal mencari bayi dan kanak-kanak untuk dibesarkan dengan pendidikan akademik berserta ilmu agama di rumah tersebut.

Kini mula berpurdah

Purdah ini sudah lima bulan saya pakai. Bukan sebab alim, dan bukan juga sebab H1N1. Sebaliknya inilah antara cara saya menjaga hati daripada dirasuk perasaan riak. Bila mengenakan purdah, tiada orang yang mengenali saya jadi tiada lagi layanan istimewa yang biasa saya dapat.

Saya tidak malu untuk mengaku, selama ini memang saya pakai tudung tetapi hati masih kotor. Ini kerana walaupun memakai tudung saya sering kalah bila syaitan berbisik supaya bersolek setiap kali ke luar rumah sesuai status selaku pengasas produk kecantikan.

“Kau kenalah pakai baju yang menampakkan kelangsingan, barulah orang tahu produk kau bagus” – itu juga antara bisikannya yang sering menewaskan saya. Barangkali ketika itu saya antara wanita akhir zaman yang disebut dalam hadis ‘menutup aurat tetapi masih bertelanjang’ .

Sebagai majikan pula, kadangkala saya memarahi pekerja kerana mahu semuanya serba sempurna. Saya menjadi sungguh takut apabila tersedar dan berfikir bagaimana pula saya di sisi majikan paling besar iaitu Allah Taala? Dia pun berhak marahkan saya kerana sungguhpun solat, di mana zikir dan amalan sunat bagi menyempurnakan lagi amalan kepadanya?

Syukurlah, perubahan yang dibuat melimpahkan bahagia dalam hidup. Anak-anak (Nurhayati, Alif Syukri, Aiman Hazim, Nurazizah dan Nurain Sufiyah) dan suami melengkapkan lagi dunia wanita ini.

Kini hari-hari saya lalui sambil meneguk kelazatan ilmu akhirat. Melayan keletah anak-anak, mengulit orkid, epal Madura, daun kesum, kedondong, kari, limau purut dan pokok herba lain; juga melayan burung, ayam, lampam, puyuh, puyu dan tilapia melengkapkan lagi kediaman bak syurga dunia yang saya gelar Sorga Ammi.

Sesudah solat Subuh, tatkala berdiri di balkoni rumah menyaksikan kabus berlalu dibawa angin sambil merenung kalam-kalam bukit , saya semakin yakin betapa perlunya saya bersyukur menjadi hamba yang dilimpahi kasih sayangNya.

p/s : jadi pada sesape saudara muslim yang masih belum bertudung,bukalah mata.berubah untuk kebaikan.Dunia ni hanya pinjaman.semoga Allah membuka hidayah pada semua.

Bicara Abu Nawas

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comments

 • Yusof Ali  On December 22, 2011 at 5:50 pm

  Mudah2an Allah merahmatinya beliau

 • abu bakar abdullah  On February 19, 2012 at 10:52 am

  Dalam perniagaan banyak liku dan selekoh. Sedayu tinggi dah lalui kini kaya seaadanya. Menjual produk kecantikan pada wanita. Kulit kasar dilembutkan….. terhenti lelaki memerhati….. aduh cantiknya wanita ini.

  Benarkah produk kecantikan tidak mungkir. Iyakah bagai tertera…. tulus dan mulus bagai telur ayam rebus dikupas kulitnya. Benarkah atau dusta?

  Apa perlu rawatan kosmetik dan botox jika produk kecantikan mampu menahan tua mempamerkan diri. Bisa muda sentiasa. Ranggi mempersona. Bisakah?

  Pelikan orang menjual produk kecantikan rupa wajah tapi wajahnya sendiri orang tak nampak. Dunia yang kita hidup hari ini adalah dunia penuh hiburan dan maksiat. Produk kecantikan wanita bagaikan cempedak goreng….. laris dan harum mempersona. Wanita cantik pelengkap Dunia Hedonism. Wanita disembah. Ramai lelaki sujud terketar dari dahi kekaki. Lupa semuanya.

  TERTIPU SEMUANYA. UNTUK KEKAL CANTIK JELITA DAN SEKSA SEMUA MEREKA MELAKUKAN PEMBEDAHAN KOSMETIK aka PLASTIK SUGERI. PRODUK KECANTIKAN TIDAK MAMPU UNTUK KEKAL CANTIK EKSTREM.

  Kita lihat ramai artis lelaki dan wanita muka tegang bagaikan disengat lebah pipi dan dagu. Lebih hairan pulang dari Mekah muka cantik lebih dari biasa. Wah pastinya anugerah Allah. Cantik hadir dari puji dan zikir ditanah suci.

  Benarkah? Kenapa berdusta? Biarlah tua ikut usia. Mau kekal hidup terus didunia? Duniakan hidup hanya sementara. Mati dan tua adalah fitrah. Gila apa manusia. Mahu terus muda berkuasa dan bernyawa….. Ini Dunia Gila.

  Maka seksa pun bermula….. ada yang gagal semasa operasi muka secara ekstreem. Manusia tak punya apa-apa. Manusia selamanya manusia.
  Takdir Allah mengatasi semuanya. Rupa wajahmereka lebih buruk dari ungka di Hutan….. Mahu ditutup dengan apa muka yang rosak angkara manusia juga.. Mahu ditutup bagaimana?

  MARK OF ZORRO ATAUPUN PURDAH DATANG MENYELESAIKAN SENGKETA.
  INILAH CERITA TENTANG MANUSIA YANG LUPA DIA SIAPA DAN UNTUK APA DIDUNIA…… APA LAH MALANG…. TUNGGULAH MASA AKAN PASTINYA MERAWAT RUPA YANG BINASA. PADA ALLAH SEMUA KITA BERSERAH. SEMUA KITA JANGAN LUPA.

 • talibramli  On April 1, 2012 at 11:44 pm

  atau adakah muka teruk effect sendayu jatuh?
  sesungguhnya madu lebih bagus dari sedayu tinggi..

 • Anonymous  On April 16, 2012 at 12:00 am

  alhamdulillah..kita tengok jutawan yg duduk dlm duit keliling pown nk mencari jalan ALLAH..tp kta bgaimana?bila mahu berubah?..nk tnggu smpai tua baru nk berubh…?..alhamdulillah…tahniah diucapakn dan smoga terus istiqamah dlm pemakaian niqab…sedikit demi sedikit tmbh iman tmbh amal..insyaALLAH…syurga akn menunggu kta….assalamualaikum

 • abdullah  On July 28, 2012 at 12:59 pm

  Dulu menyampah juga tengok..puan..namun bila membaca ini..persepsi saya berubah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: