Gempar 1Mesia: Parti GERAKAN Umum Pondan Sebagai Wakil Rakyat


Biar betul bro…Presiden Gerakan ni apa hal pulak..

Mungkin strategi terbaru Gerakan untuk tawan balik Penang laa kot..hahaha..kemaruk tahap gaban dah Koh Tsu Koon nampaknya..dah laa puak puak Umno duk pediah kot belakang..mamak pun bukan main punya duk kacau suruh dia berenti jadi orang politik..nasib laa Gerakan kat penang tuu.

Gerakan dah tunjuk calon wakil rakyat dari kalangan pondan @mak nyah ..

ini dia kawan yang nak jadi wakil rakyat tu…

cer hangpa tengok sat..

Calon Parti GERAKAN Palikot, Anna Grodzka semakin hampir untuk dipilih sebagai wakil rakyat pertama daripada kalangan mak nyah selepas partinya memperoleh tempat ketiga dalam keputusan keseluruhan pilihan raya Parlimen Poland kelmarin.

Dilahirkan sebagai lelaki, Grodzka yang kini berusia 57 tahun selesai menjalani pembedahan penukaran jantina pada tahun lalu dengan bantuan sebuah pertubuhan bukan kerajaan, Trans-Fuzja yang memberi tumpuan kepada perubahan gender.

Mengulas mengenai perkembangan tersebut, Grodzka berkata, dia teruja dengan prestasi memberangsangkan yang dipamerkan oleh partinya dalam pilihan raya berkenaan.

“Buat masa ini, saya tidak pasti sama ada saya akan terpilih tetapi saya gembira melihat keputusan yang diperoleh Gerakan Palikot,” katanya.

Grodzka sebelum ini merupakan calon parti berkenaan di bandar Krakow yang merupakan bandar kelahiran bekas ketua mazhab Kristian Roman Katholik, mendiang Pope John Paul II.

“Jika saya dipilih sebagai wakil rakyat di Krakow, saya akan menjadi wakil rakyat pertama daripada kalangan mak nyah bukan sahaja di Poland tetapi di seluruh dunia,” ujar Grodzka.

“Saya akan mengetengahkan rang undang-undang berhubung pertukaran gender di Parlimen sekiranya dipilih sebagai wakil rakyat,” tambahnya.

AFP

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: