Fesyen Pakai Tudung Seksi Terkini


Ini adalah beberapa keping gambar wanita bertudung yang berlegar di alam siber sekarang ini.

Boleh tak sesiapa beritahu sama ada ini gambar betul atau gambar teknik pertindihan?

Kalau ia gambar palsu tak mengapa sangat kerana jika itu halnya, maka tidak wujud unsur kejahilan dalam masyarakat Islam kita.

Namun, sekali imbas nampak betul.

Apakah wanita-wanita dalam gambar ini tak faham sehingga mana dan macam mana yang dimaksudkan menutup aurat?

Apakah tudung dilihat sebagai fesyen semata-mata.

Bukan bertujuan untuk merendahkan sesiapa, tetapi jika gambar-gambar ini betul, maka kita boleh ambil pengajaran daripadanya.

Dalil-dalil tentang Aurat Wanita

 Batasan aurat wanita 
Aurat wanita adalah seluruh anggota tubuhnya kecuali wajah dan dua telapak tangannya. Leher dan rambutnya adalah aurat di hadapan lelaki ajnabi (bukan mahram) walaupun sehelai. Pendek kata, dari hujung rambut sampai hujung kaki kecuali wajah dan dua telapak tangan adalah aurat yang wajib ditutup. Hal ini berlandaskan firman Allah Subhanahu wa Ta’ala,

Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak darinya.” [TMQ An-Nur (24):31].

Yang di maksud “wa laa yubdiina ziinatahunnaa” (janganlah mereka menampakkan perhiasannya), adalah “wa laa yubdiina mahalla ziinatahinnaa“, maksudnya janganlah mereka menampakkan tempat-tempat (anggota tubuh) yang di situ dikenakan perhiasan. [Lihat Abu Bakar Al-Jashshash, Ahkamul Qur`an, Juz III hal.316].

Selanjutnya, kalimah “illa maa zhahara minhaa” [kecuali yang (biasa) nampak darinya], ini bermaksud, ada anggota tubuh yang boleh dinampakkan iaitu wajah dan kedua telapak tangan. Demikianlah pendapat sebahagian sahabat, seperti Ibnu Abbas, Ibnu Umar dan juga Aisyah [Al-Albani, 2001:66].

Ibnu Jarir Ath-Thabari (wafat 310H) menjelaskan dalam kitab tafsirnya, Jami Al-Bayan fi Tafsir Al-Qur`an Juz XVIII ms 84, mengenai apa yang di maksud “kecuali yang (biasa) nampak darinya (illaa maa zhahara minha)”, katanya, pendapat yang paling mendekati kebenaran adalah yang mengatakan bahawa, yang dimaksudkan (dalam ayat di atas) adalah wajah dan dua telapak tangan.

Pendapat yang sama dinyatakan Imam Al-Qurthubi dalam kitab tafsirnya Al-Jamia li Ahkam Al-Qur’an, Juz XII hal. 229 [Al-Albani, 2001:50 & 57]. Jadi, apa yang biasa nampak darinya adalah wajah dan dua telapak tangan sebab kedua anggota tubuh inilah yang biasa nampak dari kalangan Muslimah di hadapan Nabi Sallalahu alaihi wa Sallam sedangkan baginda mendiamkannya. Kedua anggota tubuh ini pula yang nampak dalam ibadah-ibadah seperti haji dan solat dan biasa terlihat di masa Rasulullah iaitu di masa masih turunnya ayat Al Qur`an [An-Nabhani, 1990:45].

Dalil lain yang menunjukkan bahawasanya seluruh tubuh wanita adalah aurat kecuali wajah dan dua telapak tangan ialah sabda Baginda Rasulullah  SAWW kepada Asma’ binti Abu Bakar,

Wahai Asma’ sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya.” [HR Abu Dawud]

Wallahu aa’lam

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comments

 • Anonymous  On September 29, 2011 at 5:07 pm

  SEMAKIN NIPIS IMAN MANUSIA

 • Anonymous  On September 30, 2011 at 4:22 pm

  gambar 1 dan 2 (ikut turutan) ‘mcm’ edit tapi 3 dan 4.. no komen..

 • Aimin Mohd Rizan  On October 1, 2011 at 11:29 am

  org islam tp pki camtu plik btol

 • NORIZAN KAMARUDIN  On October 1, 2011 at 3:12 pm

  pada zaman skg ,kebanyakan masyarakat sudah tidak mementingkan agama.mereka lebih suka ikut kata hati.pengetahuan agama semakin hari semakin cetek.Subhanaallah!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: