Apabila Keling Gila Cuba Putar Belit Sejarah..Pelaq 4 Segi


hahaha..apalah punya lawak dihari besar jumaat ini, penghulu segala hari dan ketika umat Muhammad SAWW masih mensyukuri nikmat aidil fitri dan sunnah ramadhan ada jugak sekoq keling gila tiba tiba timbul dengan lidah buaya cuba nak putaq belit sejarah pulak..

Woit…yang hangpa pulun sambut 30 Ogos tu menatang apa? Cer mai habaq sat…hahaha sakit perut budak budak tadika tahu cerita keling gila hari nie..hahaha

Kalu negara ini tidak dijajah maka perjuangan pahlawan terdahulu adalah sia sia dan kematian mereka semua MATI KATAK!!!..pelaq sungguh apa punya temberang prof keling gila nie..

Tak sanggup aku mengingatkan Assyahid Tok Janggut ,Datok Maharajalela dan lain lain lagi hanya MATI KATAK?

Prof Keling gila nie pun aku rasa dah Overdose jugak kot..haram jadah sunggoh aku habaq kat hang

Zainal Kling: Malaya tak pernah terjajah …mKini

Berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu “tidak pernah terjajah”, sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British, dakwa sejarahwan Profesor Datuk Dr Zainal Kling.

“Fakta sejarah menunjukkan Tanah Melayu tidak pernah terjajah (oleh British). Ini mesti dibaiki dari sekarang oleh semua pihak sama ada pelajar, guru, ahli politik atau pentafsir politik,” katanya.

Katanya lagi, sejak Perjanjian Pangkor ditandatangani pada tahun 1874, tidak pernah tercatat dalam perjanjian itu bahawa negeri akan dijajah, sebaliknya hanya dilindungi atau dinaungi.

“Dinaungi tidak sama dengan kolonial… Hanya tiga negeri sahaja yang merupakan tanah jajahan iaitu, Singapura, Melaka dan Pulau Pinang.

“(Negeri-negeri) yang lain adalah dinaungi (atau) dilindungi… Sejak mula Tanah Melayu bukan tanah jajahan atau koloni. Ini fakta sejarah dan perspektif sejarah (itu) perlu diubah.

“Jangan kita sebut, kita terjajah selama 400 tahun. Itu adalah kesalahan yang amat besar,” katanya di Putrajaya hari ini.

MKN: Kesan pentadbiran British satu bentuk penjajahan

Katanya, Tanah Melayu hanya terjajah selama dua tahun sewaktu pemerintah Malayan Union pada awal 1946 hingga akhir 1947 dan di zaman penjajahan Jepun.

Sementara itu, Majlis Profesor Negara (MPN) dalam kenyataannya berkata, zaman pentadbiran British yang disamakan dengan “penjajahan British” sebenarnya tidak sahih dan tidak wajar digunakan.

Bagaimanapun, menurut majlis itu “kesan pentadbiran British itu merupakan satu bentuk penjajahan”.

“British diberi kuasa untuk ‘mentadbir’ dari segi pengurusan am dan kewangan serta eksploitasi khususnya sumber alam.

“Penilaian pengkaji sejarah kolonialisme British terhadap perilaku ‘penjajahan’ British itu disifatkan sebagai ‘breach of trust‘ atau ‘indirect rule‘.

“Mereka kelihatan melakukan penjajahan walaupun tidak sahih, walaupun hal ehwal Persekutuan Tanah Melayu terletak bawah pentadbiran Pejabat Tanah Jajahan di Britain tetapi kedaulatan Melayu tetap terpelihara,” kenyataan itu dipetik.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comments

  • Loh Tse-Lee  On September 9, 2011 at 6:38 pm

    Akupun sokong memang Kling ni dah gila. Sebelum nipun ada juga kenyataannya yang macam kling mabuk, tapi yang terbaru ini memang kerja kling gila babi.

    Selama 54 tahun ni rakyat Malaysia, selain dari Melaka, Singapura dan Pulau Pinang dok sambut merdeka kepala hotak kau ke? Yang YM Tunku Abdul Rahman memekik Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! Merdeka! tu apa halnya pulak? Takkan Tunkupun gila macam kling ni juga? Dok memekik merdeka, tapi tak pernah dijajah. Kalau Tanah Melayu hanya kawasan yang dilindungi, tak perlulah rombongan dari Malaya pergi ke London untuk membincangkan perihal kemerdekaan untuk Malaya. Atau mungkin rombongan ini hanya nak mengabui mata rakyat semuanya. Sebenarnya mereka ke London hanya untuk makan angin menggunakan duit yang dikutip dari susah payah orang kampung. Begitu ke?

    Kalau zaman selepas merdeka ni memang banyak kali berlaku perkara ini. Perdana Menteri ke luar negara makan angin, membaham duit rakyat di atas nama tugas rasmi. Buat kerja setengah hari, makan angin 2,3 hari.

    Jangan tipulah … sekarang rakyat dan ramai yang pandai dan kami mula bangkit. Dah bermacam kesalahan yang UMNO dan Barisan Najis lakukan — menipu rakyat semua, termasuk memesongkah sejarah negara, seolah-olah hanya UMNO yang berjaya memerdekakan negara kita (yang tidak pernah dijajah).

    Semasa Mat Indera menyerang rumah pasung Bukit Kepong dulu tu, bendera yang berkibar di atas kepala polis-polis Melayu (yang menjadi pekerja British tu) bendera Union Jack, bukan bendera Johor. Jauh sekali Jalur Gemilang (yang diciplak dari bendera Amerika tu). Lagu nyayian polis-polis Melayu yang mempertahankan penjajah tu sudah tentu God Save the Queen, bukan lagu Negeri Johor atau Memoola Moon atau Terang Bulan — lagu Negarakulah tu!

    Harap-harap anak muda sudah sedar akan penipuan UMNO/BN. Jangan pandang ringan soal sejarah ni. Kalau tidak dikaji secara terbuka, maka kita akan terus tertipu dengan pembohongan demi pembohongan UMNO/BN.

    Mat Indera pejuang kemerdekaan sebenar! Hapuskan pengaruh British di Malaya ini …

  • Anonymous  On September 9, 2011 at 10:22 pm

    kau lah bodoh….sangat2 ko jng duduk kat malaysia lah ko lebih elok dok kat israel tu jadi org yahudi bangan punye org

  • volume  On September 19, 2011 at 8:12 pm

    aku sokong……..! Malangnya masih ramai manusia dungu di malaysia.. Yang jahil islam. Anti islam.. Tp mengaku orang islam.. Mungkin inilah yg dikatakan zaman fitnah.

  • volume  On September 19, 2011 at 8:18 pm

    bila umno nak wat pertandingan raja lawak ni, aku tngok ramai pelawak2 dlm umno.. Hahaha.. Nanti wat maharaja lawak pulak.. Pas2 pertandingan kaki pengampu.. Mesti top no1!!! Camner?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: