‘Polis Bodoh’ dan Kereta Peronda Kena Tendang


Pemandu berlagak gengster tendang kereta Peronda Polis ?

MARANG – Dua anggota polis berdepan detik cemas selepas terlibat dalam satu kemalangan dengan sebuah kenderaan awam di persimpangan lampu isyarat Bukit Payong di sini, apabila pemandu kenderaan awam itu bertindak ganas dan menyerang kenderaan polis.

Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 pagi itu, anggota peronda terbabit dalam perjalanan dari Hospital Kuala Berang, Hulu Terengganu menuju ke Kuala Terengganu selepas menghantar seorang remaja kurang siuman ke hospital berkenaan untuk menerima rawatan.

Pemandu kereta peronda terbabit, Koperal Wan Mustapha Wan Mat, berkata, setiba di persimpangan itu, kereta peronda dipandu berlanggar dengan sebuah kereta jenis Proton yang datang dari arah Kampung Rawai menuju ke Kam-pung Surau Haji Mat Zin.

“Akibat kemalangan itu, pemandu kenderaan awam itu keluar dari kenderaannya dan terus meluru ke arah kami lalu menendang pintu hadapan bahagian pemandu sebanyak dua kali sehingga mengakibatkan cermin kereta pasukan (peronda) pula pecah.

“Ketika menendang lelaki itu juga mengeluarkan kata-kata kesat kepada saya dan rakan dengan mengatakan ‘polis bodoh’ beberapa kali,” katanya selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Marang di sini, semalam.

Wan Mustapha yang juga anggota dari Balai Polis Chabang Tiga, berkata, dia juga keluar dari kereta untuk menghalang lelaki terbabit daripada terus ‘naik minyak’ tetapi dihalang oleh beberapa orang awam berada di tempat kejadian.

Menurutnya, keadaan menjadi terkawal selepas anggota kereta ronda Marang dan balai polis berhampiran (Bukit Payong) datang membantu dan meredakan kekalutan itu sekali gus menahan lelaki tersebut untuk membantu siasatan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Marang, Deputi Superintendan Ahmad Mazlan Yahaya mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian itu.

srn

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: