HOT: Ada Sekor Anak Tupai di Alor Setar Duk Gila nak Jadi MB


Ceritera ‘hangat’ penglipur lara bagi yang mengerti erti sebuah perjuangan.

Pada YB ustaz Azizan Razak blog ini mendoakan agar Allah memberikan kesihatan kepada beliau seperti sedia kala.

Al kisah nun jauh disebalik arus perjuangan rakyat menuntut ‘Bersih’ dan amalan ‘rasis’ dibuang kedalam longkang, tup tup dikawasan jelapang padi negara muncul sekor anak tupai .Anehnya anak tupai ini yang baru saja penuh bulu seperti sudah menjangkakan kedudukan MB terkini akan segera berakhir.Maka beliau sedang menyusun strategi sendiri untuk melayakkan beliau ditabal untuk menjadi MB yang baru.

Ini bukan cerita kosong kedai kopi, ini bukan cerita politik cantas dalam parti dan negeri tetapi kisah sekor anak tupai yang benar benar gila jawatan MB.Anak tupai ni suka sangat melancong ke eropah,selama tiga tahun ni dah berapa kali tak taulah beliau pi ke eropah…suka sangat pi negeri bawah laut no.

Perkebunan bulan purnama dewasa ini sudah pun licin macam piring ayaq hangat (piring air panas) jadinya, berkah Yang Maha Esa dan hasil kata muafakat rakan taulan seperjuangan  yang sama sama membersihkan kebun buah buahan itu.Seharusnya kebun itu terus dijaga untuk tahun mendatang supaya generasi baru akan terus mengungguli perkebunan tersebut.Ini bukan sembarangan kebun atau dusun kata orang utara, ini adalah dusun pencinta agama.

Anak tupai ini asalnya ekor belemoih (kotor)  tetapi ingatlah sejak 3 tahun ini pun ekor beliau itu belom dicucikan lagi ,kalau ya pun laa ada bini ramai sekali pun janganlah loqlaq (gelojoh) sangat.

Apa pun persoalan untuk dilantik menjadi MB Kedah bergantung kepada ‘Perkenan’ Tuanku Sultan Kedah.Baginda adalah Sultan yang bijaksana serta berpengalaman penuh memerintah negeri.Kalu tak silap dah lapan orang Menteri Besar dibawahnya.Tuanku tidak akan silap untuk melantik MB.Rakyat Kedah sendiri tahu Tuanku Sultan seorang yang amat perihatin mengenai kebajikan dan agama kepada rakyat dibawah baginda.Pasti Tuanku tidak akan melantik MB dari spesis tupai.

Alang -alang nak menupai kata orang, kot nanti ada pihak yang hantar pi menupai di Papua New Guinea macam mana? mahukah beliau pi?.Dengar kata kat situ banyak tupai betina suka meloncat! ha…jenoh laa hang nak loncat!

Ok, ini baru muqaddimah saja..lain hari kita sambung lagi..

Kepada blogger dan insan yang berjuang diatas sifat keadilan, silalah COPY artikel ini.

abu shahid.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: