Bongkar: Celaka SPR dan JPN!


Pengundi baru: Pagi tadi PR, petang ini warganegara

Kurang empat jam selepas Malaysiakini melaporkan seorang penduduk tetap (PR) yang memegang kad MyPR merah telah didaftarkan sebagai pengundi baru, dia nampaknya telahpun menjadi warganegara.

Dia kini mempunyai MyKad biru, berdasarkan semakan pada sistem dalam talian yang sama Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di mana butiran identifikasi dirinya direkodkan.

Semakan pada sistem pengesahan dalam talian JPN sebanyak dua kali – pada jam 5.48 petang semalam dan 11.30 pagi ini – menunjukkan nama Mismah adalah berstatus PR yang telah mengambil kad MyPRnya (No 640704715238), kad pengenalan bagi PR.

Apabila nombor yang sama dimasukkan ke dalam sistem pengesahan dalam talian SPR, Mismah yang sama adalah pengundi berdaftar yang baru.

Bagaimanapun, satu lagi semakan dengan sistem JPN pada jam 3 petang ini menunjukkan hasil yang mengejutkan – Mismah telah menjadi warganegara dengan Mykad biru.

Statusnya pada sistem pengesahan dalam talian SPR kekal sama pada jam 3 petang – pengundi yang baru berdaftar dalam senarai daftar tambahan pemilih yang dipamerkan oleh semakan umum.

mKini

Nota: Minah indon tu anak haram ke? tak dak bin atau binti pun?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comments

 • manja  On August 2, 2011 at 11:23 pm

  nama ikt paspot sana memang x da bin @ binti bapanya

 • Ostat Terompah  On August 3, 2011 at 11:37 am

  Tidak hairanlah sebab Malaysiakini selalunya buat maklumat palsu. Banyak maklumat Malaysiakini telah dibuktikan salah dan tidak benar. Apatah lagi Malaysiakini ataupun Mkini Dotcom Sdn Bhd adalah tajaan NED (National Endowment Democratic) NGO Yahudi yang mendokong perjuangan Anwar.
  http://www.ned.org/where-we-work/asia/malaysia

  Minta SPR siasat siapa/agen yang mendaftarkan Mismah itu sebagai daftar pemilih. Mungkinkah betul ini satu lagi kerja parti politik Pakatan Rakyat sengaja mendaftarkan Mismah untuk mengenakan SPR(walaupun tahu dia bukannya layak).

  Setakat saat ini permohonan Mismah masih DALAM PROSES, bermakna belum sah sebagai pengundi berdaftar (telah disemak dengan SPR..sila pastikan sendiri) … DEDAHKAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: