Khalwat KSU Belia &Sukan (prosiding)


Mahkamah gantung prosiding kes khalwat

GEORGETOWN: Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang menggantung prosiding Mahkamah Rendah Syariah yang sepatutnya bermula semalam, bagi perbicaraan kes khalwat Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik) Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Salim Parlan, dengan seorang wanita di sebuah hotel di Batu Feringgi, April lalu.

Hakim Syarie Mohammad Zamri Roslan membuat keputusan itu bagi membolehkan menunggu keputusan semakan yang difailkan oleh peguam Salim, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar, pada 21 Jun lalu.

“Saya berpendapat mahkamah ini perlu memberi peluang kepada kedua-dua pihak termasuk Ketua Pendakwa Syarie, Mohd Zulkhairi Aziz untuk memperdengarkan hujah masing-masing sebelum keputusan dibuat sama ada membenarkan semakan ini atau tidak.

“Demi keadilan semua pihak, saya menggantung sementara semua prosiding di Mahkamah Rendah Syariah bagi menunggu keputusan semakan di mahkamah ini,” katanya.

Mohammad Zamri dalam keputusannya itu menetapkan 15 September depan untuk membolehkan kedua-dua pihak mengemukakan hujahan untuk menentukan sama ada keputusan yang dibuat mahkamah rendah itu betul atau tidak mengikut undang-undang.

Terdahulu semakan itu difailkan oleh Salim yang tidak berpuas hati dengan keputusan Hakim Mahkamah Rendah Syariah, Nik Bukhari Hashimy Nik Yahaya yang membenarkan perbicaraan kes itu diteruskan walaupun beliau mempunyai satu lagi kes di Mahkamah Rendah Syariah Kuala Lumpur.

Salim mempunyai kes membabitkan kebenaran berpoligami dan pengesahan perkahwinannya yang dilakukan di selatan Thailand yang akan didengar pada 2 Ogos ini.
Dalam prosiding semalam, Salim yang berkemeja kelabu ditemani isterinya manakala Nur Diayana Norslan, 29, memakai baju kurung gelap yang juga bekas pembantu peribadi kepada Salim dilihat hanya mendiamkan diri.

Bernama

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: