Hantu Tun Mahathir dalam Politik Malaysia


Hantu Mahathirisme

Najib telah gagal ujian kepimpinan dalam menangani Bersih 2.0

Apakah Mahathirisme kembali dengan dendam?

Peristiwa baru-baru ini membuat ia kelihatan seperti rejim Najib telah memutuskan untuk menerima pakai gaya autoritarian bekas Perdana Menteri untuk menyelamatkan nasib politik yang lesu. Ia telah menggunakan undang-undang zalim dan propaganda yang tidak tahu malu dalam berhadapan dengan protester dan meningkatkan pendedahan salah laku kerajaan.

Kerajaan seolah-olah telah mengabaikan isyarat yang kuat yang diberikan oleh keputusan pilihan raya 2008 bahawa rakyat Malaysia mahukan lebih ruang demokrasi.Dan apa yang Bersih 2.0  9 Julai mahu dari permintaan itu?
Tetapi bukan menggunakan kesempatan itu untuk mempromosikan imej yang amat vaunted liberalist, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak seolah-olah telah dilakukan Tun Dr Mahathir Mohamad pada kedudukan bodoh di mata dunia.

Selepas 13 Mei, 1969, Mahathir  memberitahu: “There is not going to be a democracy in Malaysia. There never was and there never will be.””Beliau berkata demikian sebagai pengkritik kerajaan, tetapi sepanjang tempoh 22 tahun sebagai perdana menteri, beliau seolah-olah telah memohon sendiri untuk memastikan bahawa ramalan itu akan menjadi kenyataan.

Khoo Boo Teik, dalam paradoks Mahathirisme, menulis: “Sudah tentu Mahathir tidak mahu kegagalan menggunakan cara yang autoritarian untuk memulihkan kawalan ke atas perbezaan pendapat besar-besaran pada bulan Oktober 1987. Kemudian dia mengaku merasa sedih tidak bertanggungjawab diatas kegagalan yang telah menyalahgunakan liberalisme beliau, tidak seperti selepas 13 Mei, 1969, dia bercakap rakyat belum matang  untuk amalan demokrasi sepenuhnya. ”

Era Mahathir menyaksikan eksploitasi penuh undang-undang yang menindas, khususnya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Akta Polis. Undang-undang yang kemudiannya  memerlukan permit polis untuk perhimpunan awam. Keadaan ini adalah ketat dikuatkuasakan terhadap kumpulan pembangkang tetapi diabaikan bagi pihak kerajaan. Perkara yang tidak berubah.
Kerajaan Mahathir meminda Akta Pertubuhan 1981 dan Akta Rahsia Rasmi pada tahun 1986 untuk menyukarkan lagi arena perdebatan awam. Ia juga konsisten dieksploitasi majoriti dua pertiga di Parlimen untuk membuat pindaan perlembagaan yang bertujuan untuk mengukuhkan kedudukan politik Umno.

Politik wang

Semasa era Mahathir badan kehakiman Malaysia kehilangan kebebasan dan kehormatan. Mahathir cuba untuk menyimpan kebebasan pada kemerdekaan itu walaupun pada tahun-tahun terakhir tempoh pentadbirannya. Pada tahun 1999, beliau dipetik sebagai menunjukkan bahawa badan kehakiman memerlukan pembaharuan lagi kerana hakim-hakim “cenderung untuk memihak kepada pembangkang.

Amalan “politik wang” mendalam sehingga ke akar semasa era Mahathirisme. Graham K Brown, Siti Hawa Ali dan Wan Manan Muda menulis dalam kertas penyelidikan mereka pada mengenai Dasar di Malaysia: “Pada mulanya, berselindung di sebalik Dasar Ekonomi Baru (DEB) 1971 yang diisytiharkan, rejim membangunkan jentera menakutkan untuk mengawal penyokong-penyokong kerajaan. Ini politik wang melibatkan kedua-dua negeri dan dana swasta parti BN mengawal di antara mereka, empayar korporat yang besar-besar beroperasi untuk  individu, . Penyalahgunaan dana awam tanpa rasa malu. ”

Satu lagi ciri penentu Mahathir menggunakan kaedah gerrymandering pilihan raya. Sekumpulan pemerhati Komanwel  yang dijemput untuk mengawasi pilihan raya umum 1990 menyimpulkan bahawa pengendalian pilihan raya di negara ini adalah bebas tetapi tidak adil.

Pada pilihan raya umum 1999, rejim BN memenangi kerusi pilihan raya pada undi popular hampir 56% lebih daripada tiga suku. Terdapat dakwaan penipuan sebenar semasa pilihan raya, tetapi ini sentiasa sukar untuk menyokong dengan bukti.
Pada bulan Oktober 2003, Abdullah Ahmad Badawi menggantikan Mahathir, mewarisi struktur pentadbiran dan sistem politik yang berpusat di tangan Perdana Menteri. Tetapi dia menjanjikan pembaharuan dan sebahagian besarnya kekuatan janji-janji mereka, membantu BN memenangi kemenangan besar dalam pilihan raya umum 2004.

Tetapi hantu Mahathirisme menguasai Abdullah. Kepentingan dalam BN, terutamanya Umno, menghalang dia dari menyampaikan kepada orang lain. Dan kerana itu dia bertemu Waterloo pada tahun 2008.

Kesalahan dalam Kepimpinan 

Adakah Najib akan mengulangi kesilapan yang sama? Sebelum Bersih 2.0, banyak digunakan untuk berhujah bahawa Najib yang dilahirkan seekor ular menurut horoskop Cina, tidak mungkin melakukan kesilapan kepimpinan yang sama, walaupun kejayaan terhad kempen 1Malaysia dan kritikan meluas terhadap “transformasi dari dalam” sesuatu yang retorik.

Walau bagaimanapun, pengendalian isu Bersih telah mengubah persepsi bahawa dalam era media sosial, ia sememangnya satu kesilapan besar untuk mengembalikan semula hantu Mahathirisme, yang muncul ke atas propaganda kerajaan bertujuan untuk menghalang  pengundi yang telah mengakses kepada maklumat alternatif.

Glosari perkataan-perkataan yang digunakan dalam perbincangan internet mengenai operasi anti-Bersih: “demonize, mencemarkan nama baik, doublespeak, double standard, penahanan zalim”.

Najib telah gagal dalam ujian kepimpinan, terutamanya kerana kegagalan untuk membalas dendam hantu Mahathirisme .
Jika kita benarkan negara kita akan dibuat stok ketawa untuk  abad ke-21 kerana hanya  untuk menutup mulut perbezaan pendapat dan penggunaan dakwat hitam untuk menapis maklumat  yang boleh didapati secara meluas di Internet?

Ironinya, salah satu cara kita boleh terlepas daripada cemuhan dengan mengikuti nasihat yang diberikan oleh Mahathir sendiri. Di dalam wawancara media pada tahun 1995, beliau berkata satu-satunya bentuk celaan dia mendapati diterima bagi kerajaan yang dipilih adalah penggantian melalui pilihan raya. “Oleh itu, jika mereka memilih kerajaan lain, mereka adalah dialu-alukan .

Pilihan adalah milik anda, rakyat Malaysia.

Stanley Koh adalah bekas ketua unit penyelidikan MCA. Beliau juga merupakan kolumnis FMT.

edit dari fmt

http://www.freemalaysiatoday.com/2011/07/27/the-ghosts-of-mahathirism/

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: