Ku Li ‘Tibai’ 1Malaysia hari ini


Ku Li melahirkan rasa dukacita mengenai perkembangan politik semasa..

Relevan dari keadaan semasa Umno/Bn sudah tidak lagi dipandang ‘hebat’ untuk menyatukan semua kaum di Malaysia.

Berasaskan prestasi Bn pada pilhanraya negeri Sarawak,walau RM500juta telah dibelanjakan tetapi kemerosotan undi kepada Bn telah jelas..

Penambahan undi sebanyak 8% kepada Pakatan Rakyat adalah satu angka besar menurut beberapa penganalisa politik.Bahaya sedang menanti BN pada PRU Umum ke 13 nanti.

Sambutan rakyat kepada program NGO BERSIH  sangat memberangsangkan ,bukan hanya dari kaum Melayu sahaja yang menghadir diri di Kuala Lumpur pada 9 julai lalu,bahkan ramai dari kaum Cina ,India termasuk Sabahan dan Sarawak turut serta.

Lebih menakjubkan sambutan BERSIH terus diraikan di beberapa negara luar sehingga kunjungan Najib ke London turut di monopoli dengan warna KUNING.

Ku Li mahu menyalakan semula semangat pengasas

Umno veteran Tengku Razaleigh Hamzah akan melancarkan sebuah kumpulan baru untuk menghidupkan semula semangat perpaduan nasional.

yang dihormati Umno veteran Tengku Razaleigh Hamzah, yang lebih dikenali sebagai Ku Li, bersedia untuk melancarkan pakaian Angkatan barunya Amanah Merdeka (Amanah) yang bertujuan untuk memupuk perpaduan seperti yang disarankan oleh bapa-bapa pengasas negara ini.

Di tengah-tengah sebuah negara Malaysia yang lebih bersifat perkauman dibahagikan, Amanah berkata dalam satu kenyataan hari ini tawaran kumpulan “untuk mengukuhkan lagi, menanam dan menyalakan semula semangat perpaduan dan semangat keluarga benar yang berlaku di kalangan semua rakyat Malaysia pada masa perjuangan kita bersama untuk mencapai kemerdekaan negara”.

Ia juga berkata ia mahu menghidupkan semula legasi, janji dan cita-cita Bapa Malaysia dan pengasas supaya semua rakyat Malaysia boleh hidup bersama sebagai ahli-ahli yang benar-benar adil, adil, progresif, bersatu dan negara masyarakat yang bahagia.

Objektif yang lain ialah:

1. Untuk bersungguh-sungguh mengakui, mengesahkan dan menghormati kedaulatan negara-negara anggota Persekutuan Malaysia, selaras dengan prinsip-prinsip federalisme, prinsip-prinsip demokrasi dan dalam semangat sebenar Perlembagaan Persekutuan.

2. Untuk memastikan bahawa institusi-institusi negara kita menghormati dan mendukung kedaulatan undang-undang, prinsip-prinsip demokrasi, hak dan nilai-nilai universal.

3. Untuk menyokong kerajaan dan pentadbiran yang telus dan bertanggungjawab, benar-benar berwibawa, cekap, bebas rasuah dan kronisme, bersih dan jujur, adil dan amanah, dan yang akan mampu untuk berkhidmat fungsi dan memenuhi tanggungjawabnya, bebas dan adil; pentadbiran yang akan sentiasa mengambil berat tentang hak-hak dan kepentingan rakyat di atas nama yang dan menyebabkan ia dilantik untuk berkhidmat.

4. Untuk menggalakkan kesejahteraan sosio-ekonomi rakyat, supaya semua rakyat Malaysia boleh menikmati benar-benar maju, progresif, kehidupan yang adil dan saksama – individu menegakkan ketaatan kepada ibu bapa dan lain-lain nilai-nilai murni dan kolektif bergabung bersama dalam persaudaraan keluarga ikhlas sebagai ahli-ahli negara kita masyarakat dan pihak-pihak yang berkepentingan dalam nasib yang sama negara.

5. Untuk menyokong dasar ekonomi yang akan membantu mencapai dan mengekalkan standard kehidupan yang tinggi untuk rakyat, berdasarkan prinsip keadilan, kesaksamaan dan keseimbangan, selaras dengan perlembagaan dan di bawah keadaan kewangan yang stabil.

Razaleigh, yang adalah presiden pengasas kumpulan itu, akan menyampaikan ucaptama pada hari Jumaat di Memorial Tunku Abdul Rahman Putra di sini.

Putera Kelantan, berkata kepada “negarawan lepas”, telah sangat kritikal terhadap parti Umno sendiri, pasaknya pd as roda Melayu dalam Barisan Nasional.

Beliau telah sering dipanggil untuk Umno, yang mana imej yang teruk tercemar dengan politik perkauman, untuk kembali kepada perjuangan asal parti – penjaga kepada semua kaum di negara ini.

edit dari fmt

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: