Besar ‘Kemaluan’ Najib di Kota London ..part II


Ratu elizabeth pakai pakaian kuning untuk sindir,perlekeh Najib Rosmah

Pemakaian kuning Ratu Elizabeth ketika menyambut Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor dalam kunjungan hormat ke Istana Buckingham, London semalam, menunjukkan kritikan sinis terhadap Perdana Menteri itu.

Kolumnis Suara Keadilan, Hishamuddin Rais berkata, pemakaian gaun dan tali leher kuning oleh Ratu Elizabeth dan Philip Hammond dalam dua pertemuan berasingan adalah kritikan terhadap dasar dan tindakan Najib.

“Dalam bahasa diplomatik, ini memperlekehkan Najib. Dalam bahasa diplomatik, ini mengkritik tindakan Najib yang menghambat peserta himpunan aman Bersih 9 Julai lalu.

“Sampaikan bunga di pasu dalam bilik pertemuan itu pun berwarna kuning. Tak mungkin Ratu Elizabeth atau Menteri di Britain tidak tahu apa yang berlaku di Malaysia sepanjang minggu lalu,” katanya kepada KeadilanDaily.

Hishamuddin adalah pengkritik sosial dan pengkaji semiotika iaitu ilmu mengenali tanda dan makna melalui komunikasi objek dan persembahan.

Gambar menunjukkan Najib sedang tunduk bersalaman dengan Ratu Elizabeth di sebuah bilik pertemuan itu dilaporkan agensi berita Bernama.

Satu lagi gambar menunjukkan Setiausaha Pengangkutan Negeri, Philip Hammond turut memakai tali leher kuning, ketika Najib dan Rosmah melawat Bangunan Stesyen Kereta Api London.

Malah, Najib tidak disambut dengan hamparan permaidani merah apabila tiba di Lapangan Terbang Farnborough, London, malah kedatangannya tidak disambut Perdana Menteri Britain, David Cameron, malah membatal majlis makan tengah hari bersama Najib

Ahli Biro Politik KEADILAN, Dr Syed Husin Ali pada kiriman twitter menulis, pula berkata, tiga penghinaan (insult) pada satu masa terlalu banyak.

“Demonstrasi di depan pejabat Datuk Bandar, majlis makan tengah hari yang dibatalkan dan Ratu memakai pakaian kuning ketika Najib dan Rosmah membuat kunjungan hormat. Tiga penghinaan (insult) pada satu masa terlalu banyak,” katanya.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: