Kisah Yahudi Tukang Emas Rosmah Mansor


Belakang glitz dan glamor, nampaknya ada kisah gelap untuk pereka barang kemas Rosmah Mansor 
Pengasas Jacob & Co, pereka barangan mewah Rosmah Mansor yang didakwa mempunyai tempat yang menarik, berwarna-warni sebagai busana (soft) untuk  pelanggan.
Antara selebriti asing, Jacob  Arabo, Uzbekistan seorang Yahudi , nama terkenal dan pelanggan yang datang berduyun-duyun kepada rangkaian kedai-kedai mewah dari selebriti seperti Beyonce Knowles David Beckham.Individu-individu lain yang jelas di senarai glittery Jacob seperti rappers terkenal 50 Cent, Diddy, Kanye West dan selebriti lain seperti Jennifer Lopez dan Naomi Campbell.
Arabo begitu popular dalam permainan video “Def Jam: Fight for NY” sebahagian daripada hadiah menunggu samseng yang mengumpul tunai , adalah pilihan untuk membeli barang kemas dari dia. Selain dari ini, namanya juga telah timbul dalam pelbagai lagu-lagu rap.Terkenal dengan barangan mewah berlian-berkarak jam tangan dan barang kemas chunky, Jacob & Co, dengan cawangan di 46 buah negara, adalah untuk mereka yang mempunyai poket sangat tebal.
Arabo telah berpindah ke Amerika Syarikat pada usia 14 tahun, dan telah berhanti daripada sekolah menengah untuk mendaftar dalam kursus reka bentuk barang kemas enam bulan.

Pada usia 21, beliau telah membuka kiosk di Bursa Barang Kemas Kaplan. Bermula pada tahun 1990-an, beliau mula mereka bentuk kepingan untuk artis-artis hip-hop.

Rekod jenayah
Tetapi di sebalik semua glitz dan glamor, ada juga bahagian gelap cerita Arabo. Beliau telah dituduh jenayah termasuk pengubahan wang haram dan memiliki harta curi.Pada Jun 2006, beliau telah ditangkap oleh FBI atas dakwaan bahawa dia dibasuh berjuta-juta untuk ahli-ahli geng dadah terkenal Detroit, Keluarga Mafia Black, dan bahawa dia gagal melaporkan pembelian tunai yang besar kepada Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri AS.
Arabo, yang juga mempunyai outlet di kompleks membeli-belah Star Hill di sini, mula  mendapat perhatian di Malaysia selepas penulis blog pro-pembangkang  mendakwa bahawa Rosmah telah membeli cincin berlian bernilai RM73 juta dari  New York.Apabila laporan itu disiarkan dalam FMT dan mendapat carian untuk blog yang banyak, terdapat beberapa pengulas yang mendakwa bahawa laman web Jacob & Co telah dibuang gambar Rosmah daripada senarai selebriti, tetapi ini tidak dapat disahkan.

Hari ini, satu lagi gambar-gambar yang disiarkan oleh blogger mendakwa satu set gelang yang kelihatan menakjubkan sama dengan Jacob “Zebra Safari”  gelang berlian.

NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) telah memfailkan laporan terhadap cincin berlian dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Rosmah, dan suaminya yang ketiga, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang kini di UK.
edit dari fmt
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comments

  • sokong BERSIH 3  On July 14, 2011 at 4:22 pm

    apa pulak…1apco memang yahudi…takkan nak berurusan dengan mujahideen pulak…dah tentulah dengan yahudi. cuma selama kita semua kena tipu hidup-hidup oleh puak celaka ni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: