Marina Mahathir ‘Belasah’ BN Lagi


Marina Mahathir: Imej Putrajaya terjejas oleh pengendalian buruk Bersih

Kerajaan ‘miskin’ tidak pandai mengendalikan perhimpunan Bersih telah memberikan imej yang buruk di peringkat antarabangsa, Datin Paduka Marina Mahathir berkata hari ini.

Marina, anak perempuan sulung bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed, berkata bahawa tidak seperti kerajaan, “dunia” tidak mempunyai kesan yang buruk rakyat Malaysia yang mengambil bahagian dalam perhimpunan tersebut kerana mereka berdiri untuk hak-hak mereka dan untuk tujuan yang – menuntut pilihanraya yang bebas dan adil.

“Terdapat juga beberapa orang yang mendakwa bahawa dunia kini mempunyai kesan yang buruk Malaysia kerana media asing (dan media tempatan untuk perkara itu) katanya hanya kira-kira air mata pembunuhan dan air khianat water cannon,” Marina berkata dalam blog post semalam . “Saya fikir orang-orang ini  yang mengelirukan kerajaan dengan rakyat.

“Ya, dunia kini mempunyai kesan yang buruk terhadap kerajaan Malaysia kerana ia telah mengendalikan keseluruhan isu ini begitu teruk. Mereka tidak mempunyai tanggapan yang sama rakyat Malaysia yang berdiri untuk hak-hak mereka dan perjuangan mereka. ”

Marina, seorang aktivis sosial yang merupakan antara ribuan yang berada di ibu kota pada hari Sabtu yang dihadapi oleh polis rusuhan, mempertahankan penyokong Bersih, mengatakan bahawa mereka telah diasuh  secara aman dan tidak menyebabkan apa-apa kemudaratan atau keganasan.

“Apa sahaja salah satu difikirkan mengenai isu bahawa Bersih adalah ganas, kita semua harus berbangga dengan rakyat Malaysia lain yang tidak, walaupun ramalan buruk oleh sesetengah orang, berkelakuan seperti samseng dan memusnahkan harta dan menyakiti antara satu sama lain.

“Ada juga orang yang cedera dan satu kematian, tetapi orang-orang yang telah mengambil bahagian dalam perhimpunan tersebut tidak menyebabkan mereka. Restoran-restoran dan kedai-kedai di sekitar kawasan itu telah menjalankan perniagaan laris untuk orang yang dahaga dan lapar, “tambah beliau.

Marina berkata perhimpunan Bersih terbukti bahawa rakyat Malaysia, tanpa mengira umur, bangsa atau agama dapat berkumpul bersama-sama untuk tujuan yang sama.

Lebih dari seribu orang telah ditangkap pada hari itu, dan huru-hara yang berlaku pada tengah hari selepas polis rusuhan melepaskan kanister gas pemedih mata dan disembur meriam air untuk menyuraikan orang ramai.

edit dari tmi

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/marina-mahathir-putrajayas-image-affected-by-bad-handling-of-bersih/

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: