Gempar: Marina ‘Menderhaka’ kepada Tun Mahathir


Semalam Tun M membidas BERSIH..

Hari ini Marina pulak bangun mempertahankan BERSIH.

Marina hadir pada sidang media BERSIH hari ini

Datin Paduka Marina Mahathir hari ini mengutuk sekatan ke seluruh negara pada Bersih 2.0 menjelang perhimpunan ini Sabtu lalu, berkata ia adalah petunjuk jelas bahawa pihak berkuasa sedang berlari takut.

“Jelas sekali, hanya mereka yang takut akan menangkap orang-orang yang memakai kemeja-T,” katanya pada sidang akhbar bersama yang dihadiri oleh Bersih 2.0 dan wakil NGO.

“Saya ingin bertanya orang, jika mereka melihat kemeja-T dengan perkataan Bersih ke atas mereka, ia akan menghasut mereka untuk keluar dan rusuhan?

“Kita telah melihat lebih teruk pada perkataan pelbagai kemeja-T di seluruh negara tetapi tiada ia telah membuat kita keluar dan asap ganja.”

Marina berkata demikian dalam kapasiti beliau sebagai wakil Sisters in Islam dan Kumpulan Tindakan Bersama bagi Kesaksamaan Gender.

Beliau juga merupakan anak sulung daripada empat dan paling lama berkhidmat di negara ini Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang telah sering dikritik kerana pendirian tegas beliau dalam memegang tampuk Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk mendiamkan tentangan pembangkang.

Apabila berkata bahawa ia adalah bapanya yang telah menggunakan ISA dalam sekatan besar keatas pembangkang semasa Ops Lalang terkenal pada tahun 1987, Marina bergerak untuk mempertahankan Dr Mahathir.

“Saya di sini mewakili SIS dan JAG. Adakah kita menangkap orang untuk kemeja-T pada masa itu? Tidak, “katanya.

Marina, bagaimanapun, terus mengkritik pihak berkuasa untuk pendirian terhadap penyokong Bersih 2.0, mengatakan bahawa peristiwa semasa tangkapan digambarkan sebagai negara “dunia ketiga atau kurang”.

“Kita perlu bangkit hari ini. Kami ingin menyeru supaya kita menjadi sebuah negara maju dan kita melihat kepada negara-negara dunia pertama sebagai standard kita, tetapi kita juga perlu berkelakuan dengan cara yang bertaraf dunia.

“Mengapa mengambil contoh dari dunia ketiga demonstrasi sebagai model kita, mengapa tidak bertaraf dunia demonstrasi?” Sambung beliau.

Beliau menambah bahawa pentadbiran sepatutnya “suci lebih” dalam rakyat dan meningkatkan taraf dalam bagaimana ia diuruskan dengan perkara-perkara seperti perhimpunan Bersih itu.

edit dari tmi

image dari edyes.com

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: