Hot today: Saifuddin Tibai Mamak Mahathir..LU HAPRAK!


Karpal sekat hudud: Saifuddin kata Mahathir Haprak

Setiausaha Agung PKR, Saifudin Nasution Ismail menyifatkan Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) sebagai ahli politik yang haprak apabila menuduh Karpal Singh berjaya menyekat PAS laksana hudud.

Ini kerana, ketika Dewan Undangan Negeri Kelantan meluluskan rang undang-undang jenayah Syariah II yang di dalamnya terkandung undang-undang hudud, Dr Mahathir yang menyekat pelaksanaannya.

Ia disekat melalui satu surat amaran yang dihantar beliau selaku Perdana Menteri kepada Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz pada tahun 1993 lalu.

Enakmen Undang-undang Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 (Hukum Hudud) telahpun diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan pada tahun 1993.

Ini berikutan dengan janji PAS untuk melaksanakan Hukum Hudud pada pilihanraya 1990.

Selepas muktamar PAS baru-baru ini, Tun Dr Mahathir melalui blognya menulis dengan berkata, Karpal yang berjaya menyekat mendirikan negara Islam yang akan kuatkuasakan hukum hudud sudah tercapai.

“yang menang besar ialah tokoh yang tidak hadir dan bukan pun ahli PAS. Ianya ialah Karpal Singh. Perjuangannya supaya PAS gugurkan matlamat untuk mendiri negara Islam PAS yang akan kuatkuasakan hukum hudud sudah pun tercapai,” tulis Mahathir.

“Dr M hantar surat amaran kepada TG Nik Aziz jangan laksana hudud, aneh hari ni Dr M kata Karpal berjaya sekat PAS jalankan hududd…haprak!” tulis Saifudin (gambar kanan)  dalam Twitternya.

Bagi beliau, Dr Mahathir tidak layak bercakap Karpal anti Islam.

“Mesej saya mudah Dr M tak layak langsung cakap Karpal anti Islam sebab rekod Dr M sendiri paling membenci Islam,” tegas Saifudin yang juga anggota Parlimen Machang, Kelantan.

Menurut beliau, Dr Mahathir pernah berkata kalau dibuat hukum hudud habis orang Islam mundur sebab kena potong tangan…”hari ini Dr Mahathir salahkan Karpal.”

Bagi beliau, Karpal sekurang-kurangnya tidak  menyekat bantuan untuk Sekolah Agama Rakyat namun Dr Mahathir membuatnya!

“Sebab katanya sekolah agama ajar murid benci pemerintah …siapa sebenarnya benci Islam?” soal Saifudin.

Bagi Saifudin, kalaupun Karpal tolak negara Islam dan Hudud beliau boleh memahaminya  sebab dia bukan Muslim, tetapi Dr Mahathir tentang negara Islam dan Hudud, ini yang beliau tidak dapat faham.

Surat Dr Mahathir

Surat Dr Mahathir sampai kini masih diingati oleh Tuan Guru Nik Aziz hatta dalam satu majlis baru-baru ini.

“(Tun) Dr Mahathir (ketika itu perdana menteri) datang ke Kelantan memberi amaran sekiranya (kerajaan) Kelantan laksana hudud, kerajaan pusat akan mengambil tindakan.

“Sebelum ini, Kelantan pernah digantung perlembagaan oleh Mageran… Jadi kalau (kita) tak boleh buat semua, jangan kita tinggal semua,” katanya.

“Kalau kerana hukum hudud, satu Kelantan kena Mageran… dan kerajaan Kelantan nak digantung oleh kerajaan pusat, (jadi) itu tak cerdik,” kata Nik Aziz dalam satu dialog bersama penulis blog dan facebook di Hotel Grand Season di ibu negara, baru-baru ini.

Mursyidul am PAS itu berkata, sekiranya ketiadaan kuasa untuk melaksanakan undang-undang tersebut, maka tidak boleh ditinggalkan semua undang-undang berkenaan.

Dengan mengumpamakan tindakannya itu sebagai seguni beras, katanya, sekiranya tidak mampu untuk membawanya, maka “diambil secupak-secupak” sehingga habis.

“Oleh itu, kita tak laksana hudud (keseluruhan), tetapi kita laksana (Islam) satu persatu. Alhamdulilllah kaum Cina dan India menyokong PAS,” katanya yang mendapat tepukan kira-kira 130 penulis blog dan pemilik Facebook.

Hd

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comments

 • Suparyop  On June 8, 2011 at 10:43 am

  Itu zaman dulu Saifuddin, memang ramai orang melayu kutuk Mahathir termasuk saya. Tapi sekarang ni bukan soal Mahathir komen Karpal Singh tidur lena, soalnya kenapa PAS tak menguatkan lagi hasrat menubuhkan negara Islam? Orang melayu dah bagi sokongan pada PRU 13 ? So tunggu apa lagi? Mahathir dah tak ada kuasa lagi! Habis, kenapa skrg dah cakap lain – dah sebut negara Islam tak ada dalam Quran? Mahathir tak paksa pun PAS cakap begitu, kan? Ini ayat keluar dari sanubari Hadi sendiri.Kalau tak pasal nak ambil hati Karpal & LK Siang, apa lagi alasan lebih baik? Bagaimana dgn PKR? Lagi tak ada agenda nak tubuhkan negara Islam, tapi pasal geramkan UMNO buat buku jingga nak hapuskan 30% ekuiti Bumi! Lagi haru! Cepat2 lah PKR/.PAS berubah, kalau tidak semua undi melayu akan pergi pada UMNO , bukan pasal kekuatan mereka tetapi pasal kelemahan dan kejahilan PAS/PKR!!!

  • abu shahid  On June 8, 2011 at 12:41 pm

   salam ..tuan boleh rujuk ..Perkara 7 Perlembagaan Persekutuan

 • harun hassan  On June 8, 2011 at 11:58 am

  salam…yg.robohkan sekolah agama raayat d terengganu siapa……yg sekat bantuan kewangan sekolah agama raayat siapa…yg tukak cuti jumaat siapa…etc….

 • Abah Ibu  On June 14, 2011 at 3:23 pm

  Huhh…masih ada org2 yg tak berapa cerdik dlm 1M’sia nih.
  Teruskanlah berjuang Tun M oii!! Mana tau boleh jadi PM lagi sekali!!

  Tuan Saifuddin, MESTI TERUSKAN PERJUANGAN!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: