Che det Suruh Lupakan Sejarah


Untuk wujudkan bangsa Malaysia perlu lupakan sejarah dan bangsa

Konsep 1Malaysia yang dipelopori oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak hanya akan berjaya jika rakyat membelakangkan bangsa dan keturunan masing-masing dan mengasimilasikan diri menjadi satu, kata mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.

Katanya, konsep Najib hampir sama dengan prinsip Wawasan 2020 yang diterajuinya dalam percubaan mewujudkan bangsa Malaysia bagi mencapai perpaduan kebangsaan.

“Apabila kita berbicara mengenai perpaduan kebangsaan kita mesti lupakan sejarah kita, keturunan dan menganggap diri kita sebagai rakyat Malaysia. Kita bercakap dalam satu bahasa dan tidak minta keistimewaan hanya kerana kita bumiputera ataupun bukan bumiputera,” kata Dr Mahathir.

Beliau menjawab soalan daripada hadirin ketika sesi dialog pada forum ketiga dialog Malaysia-Eropah (MEF) di Kuala Lumpur.

Dr Mahathir juga membidas kumpulan yang menyokong ‘prinsip 1Malaysia’ tetapi masih mempertahankan diri mereka daripada kumpulan yang berasal daripada latar belakang sesuatu keturunan.

“Kita tidak boleh lagi anggap diri kita rakyat Malaysia yang berketurunan Melayu, Cina ataupun India,” katanya sambil menambah jika rakyat boleh melupakan perkara itu, 1Malaysia akan mempunyai pengertian sebenar.

Forum ini menyaksikan Mahathir duduk di pentas yang sama dengan bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri, Tan Sri Rafidah Aziz yang bertindak sebagai moderator sesi dialog.

Pena: Mungkin sebab itulah diwaktu pemerintahan che det dulu dihilangkan status ‘bangsa’ pada Kad Pengenalan.

Terima kasih pada Pak Lah kerana mewujudkan status agama pada Kad Pengenalan.

Persoalan sekarang ialah kononnya umno membela Melayu, jika semua melayu Islam di Malaysia sudah tidak menjadi Melayu.

umno nak bela apa pulak?.bela kroni lama dah orang tahu.

Rupa bangsa sebenarnya ialah penciptaan Allah..’Aku jadikan dikalangan kamu berbangsa bangsa supaya kamu saling kenal mengenali,dan sebaik baik manusia dikalangan kamu ialah yang paling berTaqwa kepada Allah’.

Sejarah mematangkan sesuatu bangsa,contohnya Jepun bangkit menyaingi kuasa ekonomi dunia selepas 30 tahun perang dunia ke 2.China menjadi peneraju ekonomi Asia selepas membuka pintu dari ‘perang dingin’. Iran menjadi kuasa ekonomi dunia ke 9 selepas ‘Revolusi Islam Iran’.

Adakah kita perlu lupakan sejarah ‘Jatuhnya Kota Melaka Kerana Mamak Bendahara’?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: