Wanita Hina Islam Bakal Di Ampun


Presiden Pakistan Asif  Zardari akan mengampunkan Asia Bibi

ISLAMABAD – Presiden Pakistan, Asif Ali Zardari akan mengampuni seorang wanita Kristian di negara itu yang dijatuhi hukuman mati atas dakwaan menghina agama Islam, menurut pegawai kerajaan, kelmarin.

Gabenor Punjab, Salman Taseer berkata, Asif menegaskan beliau tidak akan membenarkan wanita itu, Asia Bibi, menjadi mangsa undang-undang kontroversi tersebut.

“Beliau (Asif) adalah seorang pemimpin yang liberal, berfikiran moden dan tidak akan membiarkan wanita malang ini dijadikan sasaran dan dihukum,” katanya.

Bibi, 45, yang bekerja di sebuah ladang disabitkan bersalah oleh mahkamah Pakistan atas dakwaan melanggar undang-undang menghina agama di negara itu selepas dilaporkan mengutuk Nabi Muhammad, awal bulan ini.

Wanita itu menjalani hukuman penjara sejak 15 bulan lalu selepas dijatuhi hukuman mati dan telah memfailkan rayuan kepada Mahkamah Tinggi Pakistan.

Menurut pihak pendakwa raya, Bibi dilaporkan menghina Nabi Muhammad semasa bertengkar dengan rakan sekerjanya yang enggan meminum air daripada bekas yang disentuh Bibi, dakwaan yang disangkal oleh wanita itu.

srn

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: