Sakineh Ashianti Mungkin Terlepas


Warga Iran berpeluang terlepas dari hukuman rejam sampai mati

TEHERAN: Warga Iran, Sakineh Mohammadi Ashtiani, yang mendapat perhatian antarabangsa selepas dihukum rejam hingga mati atas kesalahan berzina dan bersubahat membunuh suaminya, mempunyai peluang cerah untuk dilepaskan daripada hukuman itu, kata pegawai.

Ketua Majlis Hak Asasi Iran, Mohammed Javad Larijani memberitahu stesen televisyen Press TV, pihaknya berusaha membantu mengurangkan hukuman ke atas Sakineh dan beliau berpeluang cerah untuk terlepas daripada hukuman mati. Hukuman rejam ke atasnya sebelum ini ditangguhkan selepas kumpulan hak asasi melahirkan kemarahan, manakala masyarakat antarabangsa merayu hukuman itu ditarik balik. Di bawah undang-undang Islam Iran yang dikuatkuasakan pada 1979, mereka yang berzina boleh dihukum rejam hingga mati, manakala jenayah seperti membunuh, rogol, melakukan rompakan bersenjata, murtad dan mengedar dadah boleh dikenakan hukuman bunuh.

Kes Sakineh memburukkan lagi hubungan antara Iran dan Barat yang sedia tegang berikutan pertelagahan membabitkan program nuklear negara itu.

Kumpulan hak asasi, Amnesty International berkata Sakineh didapati bersalah pada 2006 kerana menjalin hubungan sulit dengan dua lelaki dan dihukum 99 kali sebatan.

reuters

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: