Suspek Wanita Yaman Kirim Bom


di kesan dari pnerbangan UPS di airport philadelphia

polis dubai menjumpai katrij mengandungi bom dalam pesawat dari Yaman

bom yang dipasang dalam printer

Wanita ditahan berhubung kiriman bungkusan bom dari Yaman 

2010/10/31

SANAA: Pasukan keselamatan Yaman semalam menahan seorang wanita dipercayai mengirim bungkusan mengandungi bom untuk dihantar di Amerika Syarikat sehingga menyaksikan seluruh dunia diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga kemungkinan serangan pengganas.

Ia adalah penahanan pertama berhubung kes itu apabila dua bungkusan dikesan mengandungi bom.

Kedua-dua bungkusan dikirim dari Yaman dan dialamatkan ke Chicago sebelum dipintas oleh pihak keselamatan lapangan terbang di Britain dan Dubai, kelmarin. Pegawai keselamatan berkata, wanita berkenaan dikesan menerusi nombor telefon yang ditinggalkan kepada syarikat pengirim kargo.

Wanita itu mendakwa dia seorang penuntut perubatan di Sanaa University dan dipercayai berusia lingkungan 20-an.

Dia ditahan di sebuah kawasan kediaman miskin di barat ibu negara Yaman, Sanaa.

reuters.

latest update
suspek di bebaskan

2010/11/01

SANAA: Pihak berkuasa Yaman semalam membebaskan suspek wanita yang dikaitkan dengan kiriman dua bungkusan mengandungi bom yang dijumpai di dalam pesawat Amerika Syarikat.

Ini kerana siasatan pihak polis Yaman mendapati wanita yang juga seorang pelajar perubatan itu menjadi mangsa apabila identitinya digunakan orang lain.

Kerajaan, syarikat penerbangan dan pihak berkuasa penerbangan di seluruh dunia diletakkan dalam amaran berjaga-jaga selepas bom berkenaan dipintas di Dubai dan Britain, pada Jumaat lalu. Polis Yaman menahan pelajar perubatan berkenaan yang dipercayai berusia 20-an, kelmarin selepas mengesannya menerusi nombor telefon yang ditinggalkan di syarikat kargo.

Namun apabila ejen perkalan dipanggil untuk mengenal pasti suspek berkenaan, ejen berkenaan mengakui wanita itu bukan orang sebenar, kata pegawai Yaman.

“Justeru, pihak berkuasa menyimpulkan bahawa ini adalah kes mencuri identiti oleh individu yang mengetahui nama penuh suspek wanita ini, termasuk alamat dan nombor telefonnya,” katanya.

Sementara itu, berpuluh penuntut berkumpul di pekarangan Fakulti Kejuruteraan di Universiti Sanaa yang mahu penuntut wanita berkenaan dibebaskan.

Reuters.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: